HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 17 MAYIS 2024, CUMA

Turgut Özakman’ın efsane oyunu “TÖRE” Orhangazi’de

28.09.2023 11:54
Turgut Özakman’ın efsane oyunu “TÖRE” Orhangazi’de
Turgut Özakman’ın efsane oyunu “TÖRE” Orhangazi’de
Kütahya'da Tavşanlı Belediyesi Tiyatro Topluluğu, Turgut Özakman'ın Yazdığı "Töre" adlı oyununu 30 Eylül 2023 Cumartesi akşamı saat 20.00'de Orhangazi Kültür Merkezinde Orhangazililer için sergileyecekler.

Turgut Özakman'ın yazdığı Töre oyununun Yönetmenliğini Erdem Turan yaparken; Yrd. Yönetmen Zeynep Varol, Reji Yakuphan Nalbant, Kostüm Emine Büşra Gülmez ve Dekor'da Aslı Karayel tiyatro sanatçıları ile birlikte Orhangazililer için "Sahne" diyecekler.

Girişin ücretsiz olduğu Töre adlı Tiyatro oyunu; Kanayan bir yara olan töre cinayetleri konusunu işleyen bu tek perdelik oyun, sanatseverlere duygu dolu anlar yaşattı. Sahnenin toplumsal sorunlara ayna tuttuğu baş yapıtlar arasında yer alıyor.

TÖRE TİYATRO OYUNU HAKKINDA:

Oyun 1900'lü yılların başında Erzurum çevresinde geçmektedir. Kan davası yüzünden ailelerde erkek çocuk yetişemez olmuştur. Yetişebilen erkekler de "töre" adı altında vurularak öldürülmüş veya öldürülecektir. Oyunun baş karakterlerinden Kara Hasan kanlısının köye indiğini duyunca ev halkı ile silahlanıp yola dökülürler. Evde sadece gözleri görmeyen bir nine, 15-16 yaşında bir çocuk (Zühre), bir bebek ve annesi kalmıştır. Yola dökülen ev halkı bir müddet ortada görünmezken ailenin kanlısı kişi (Mustafa) içeri girer ve buraya sığındığını söyler. Töreye göre eve sığınan birisi kim olursa olsun Tanrı misafiri olarak kabul edilecektir. Aksi takdirde yine töre bozulmuş olacaktır. Kara Hasan ve ev halkı avluya gelirler. Kara Hasan hayıflanırken nine çocuğun buraya sığındığını ve töreye göre vuramayacağını söyler. Ev halkı buna çok sinirlenir ama yapabilecek bir şey yoktur.

Temel Çatışmaları: Kan davasını anlatan bu oyunda kan davası töresiyle Anadolu insanının misafiperverliğini yansıtan bir başka törenin çatışması vardır. Kişi-töre çatışması, olumsuz bir "töre"nin Anadolu'daki Tanrı misafirliği töresiyle çatışması oyuna hakim olan çatışmalardır. Haber-Muharrem DEĞİRMEN/ 3. GÖZ HRA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.