HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 02 MAYIS 2024, PERŞEMBE

AKP’den Soydaşlarımıza Bulgarca Zulmü!

27.03.2024 04:17
AKP’den Soydaşlarımıza Bulgarca Zulmü!
AKP’den Soydaşlarımıza Bulgarca Zulmü!
Asırlarca Balkanlarda Türklüğün ve de Türkçenin koruyucu limanı olan Balkan Türkleri, dillerini konuştukları için görmedikleri zulüm kalmadı. Tüm işkence ve zulme rağmen Türkçe konuşup, Türkçe düşünmekten geri durmayan soydaşlarımıza AKPli Bursa Belediye Başkan Adayının reva gördüğü zulüm insanları çileden çıkardı. Bulgaristan Göçmeni vatandaşlarımıza Bulgarca mesaj atarak AKP adayı Alinur Aktaş için oy istenmesi tepkiyle karşılandı.

TÜRKÇE'DEN ASLA TAVİZ VERMEDİLER

Bulgaristan Türkleri tarihinin en büyük zulmünü öz benlikleri ve yaşam sebepleri olan Türklüğüne ve Türkçelerine sahip çıktıkları için gördüler. Türkçe isimlerini ve Türk geleneklerini korumak adına baskılara boyun eğmeyen Bulgaristan Türkleri özellikle Bulgaristan'ın 1984-1989'da uyguladığı asimilasyon politikasına karşı çıktığı gerekçesiyle birçok zulme maruz kalan Bulgaristan Türkleri, yaşadıkları acıları unutamıyor. Ama tüm bunlara rağmen Bursa'da Bulgaristan Göçmeni vatandaşlarımıza Bulgarca mesaj atarak AKP adayı Alinur Aktaş için oy istenmesi tepkiyle karşılanmakta.

Oysa ki Bulgaristan'da;

Tek milletli bir devlet yaratma çabasındaki komünistler ibadet yasağı getirdi, Türk ve Müslümanların isimlerini değiştirdi. "Bulgarlaştırma" girişimleri sonucu 1985 sonuna dek 310 bin kişinin isimleri değiştirildi. Şimdi 40 yıl önce yapılandan bu gün yapılanın ne farkı kaldı?

Bulgaristan Müslümanlarına karşı Bulgaristan Halk Cumhuriyeti'nin komünist hükümeti tarafından 1989 yılında yapılan etnik temizlik idi. Mayıs ve Ağustos 1989 arasında Bulgaristan Müslümanlarından ve Bulgaristan Türklerinden 360.000 sınırı geçerek Anavatan Türkiye'ye gelmişlerdi.

TÜRKLERİ GÖÇ ETMEYE İTEN SEBEPLER NELERDİ?

Türkler isim değiştirmeye zorlandı, Türkçe konuşanlara para cezaları kesildi. Türklerin dini vecibelerini yerine getirmesi engellendi, Türk kültürüne ait unsurların kullanımı yasaklandı. Bu uygulamalara direnip milli kimliğine sahip çıkan Türkler, işkence adası olarak bilinen Belene'ye gönderildi.

GÖÇ SÜRECİ NASIL YAŞANDI?

Türkler, 29 Mayıs 1989'da komünist lider Jivkov'un açıklamalarıyla göç etmeye zorlandı. Yaşanan sürecin en başından itibaren soydaşının yanında olan Türkiye, Bulgaristan Türklerine kapılarını açtı.

Haziran-Temmuz-Ağustos 1989 döneminde yoğunlaşan göç trafiği 1 yılda 345 bin 960 kişinin Türkiye'ye gelmesiyle sonuçlandı. 1990 yılının ikinci yarısında yaşanan göç hareketiyle de yaklaşık 360 bin soydaş Türkiye'ye geldi.

- Dönemin komünist diktatörü Todor Jivkov liderliğindeki rejim, Türkleri isim değiştirmeye zorladı

- Türkçe konuşanlara para cezaları kesildi, Türklerin dini vecibelerini yerine getirmesi engellendi

- Asimilasyon kampanyası sonucu 360 bin Türk Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldı

- 1984'te henüz 18 aylıkken annesinin kucağında şehit olan Türkan bebek, Bulgaristan Türklerinin direnişinin sembolü oldu

3.Göz Hra

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.