HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 05 MAYIS 2024, PAZAR

HEKTAŞ Bilgilendirme toplantısında İrfan Aydın’dan noktayı koyan soru: “Kaçak Otel ve kaçak su kuyularınız gibi mi olacak her şey?”

25.04.2024 17:44
HEKTAŞ Bilgilendirme toplantısında İrfan Aydın’dan noktayı koyan soru: “Kaçak Otel ve kaçak su kuyularınız gibi mi olacak her şey?”
HEKTAŞ Bilgilendirme toplantısında İrfan Aydın’dan noktayı koyan soru: “Kaçak Otel ve kaçak su kuyularınız gibi mi olacak her şey?”


Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) iştiraki olan HEKTAŞ Ticaret Türk A.Ş'nin Bursa Orhangazi'de İznik Gölü'ne 150 metre mesafede tarım ürünleri etken madde üretimi, bakır sülfat üretimi ve kimyevi gübre üretim tesisi yapma planı toplantısı 3. Göz Medya'nın öncülüğünde Örnekköy Mahallesinde yapılırken tesise hep bir ağızdan kırmızı kart gösterilerek çevre örgütleri ve vatandaşlar tarafından protesto edildi. HEKTAŞ yetkilileri tarafından ÇED süreci için bilgilendirme toplantısında çevreciler ve vatandaşlar soruları sorarken toplantının can alıcı ve olayı noktalayan sorusu 3. Göz Medya Genel Koordinatörü İrfan Aydın tarafından HEKTAŞ yetkililerine soruldu. Aydın, soruduğu soruda HEKTAŞ'ın içinin bilinçli bir şekilde içinin boşaltılıp zarara uğratıldığına işaret ederek; "Acaba HEKTAŞ kurduğu ruhsatsız kaçak oteli gibi mi bu tesisleri kuracak? Özellikle halihazırda 10'dan fazla kaçak su kuyusu ne olacak?" diyerek olayın asıl can alıcı noktasına işaret etti. Yetkililer tarafından sorular cevaplandırılamazken özellikle İl Çevre Müdürlüğü yetkililerin HEKTAŞ yetkilileri sorulan soruların ört bas edilip avukatlık yapma vazifesi vatandaşlardan büyük tepki alarak İrfan Aydın'a da büyük destek geldi.

 HEKTAŞ Ticaret Türk A.Ş'nin Gebze Organize Sanayi Bölgesinde hali hazırda faaliyet gösteren tarım ürünleri etken madde üretimi, bakır sülfat üretimi ve kimyevi gübre üretim tesisini Orhangazi ilçesinde İznik Gölü'ne 150 metre mesafede bulunan ve Bursa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlenen bölgede yapma planı İznik halkı ve Bursa Çevre Platformu tarafından protesto edildi.

HEKTAŞ ÇED Süreci Halkı Bilgilendirme Toplantısı öncesi bir araya gelen halk ve çevre örgütleri bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Türkiye'nin en büyük 5. gölü olan İznik'in su seviyesinin minumum işletme kotu olan 83,30 m. altına düştüğünü ve gölün artık alarm vermeye başladığını aktaran Tuncer, "Gölün suyunu çeken Cargill ve Gemlik Gübre fabrikalarının ardından, Varaka Kağıt Oluklu Mukavva Tesisine Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. Buda yetmezmiş gibi HEKTAŞ kimyasal gübre, zehirli zirai ilaç ve bakır sülfat (göztaşı) üretimi için ÇED başvurusunda bulundu. Cargill ve Gemlik Gübre'den sonra İznik Gölü'ne bir hançer daha vurulmak isteniyor." şeklinde konuştu.

İznik Gölü'nün çevresinde bir fabrika istemediklerini dile getiren Tuncer, "Bu sesleniş İznik Gölü içindir, değerlerimize, çevremize ve sahip çıkmak adına ve bizden sonraki nesillere yaşanılabilir bir İznik bırakmak hayali üzerinedir. Gelin ses verin sesimize. İznik Gölü'nü atık alanı olarak kullanmaktan vazgeçin." dedi.

KALİTELİ TARIM ARAZİLERİ KAYBOLACAK

Darkalı Çevre ve Doğa Gönüllüleri Platformu adına konuşan Osman Hepgül ise tesisin kurulup faaliyete geçmesinin bölge için çok önemli olan kaliteli tarım arazilerinin kaybına, bölgenin sürdürülebilir yaşam özelliklerinin tahribine, tehlikeli atık ve hava kirliliği oluşumuna, hatta tarihi değerlerin yok olmasına kadar çeşitli zararlara sebebiyet vereceğini söyledi.

İznik Gölü'ne, tarım alanlarına, sulak ve karasal alandaki yaşamsal ekolojik dengeye, 3. derece sit alanı ilan edilen alanlara, tarihi ve kültürel mirasa, temiz havaya sahip çıktıklarını söyleyen Hepgül, "Tehlikeli atık depolama alanlarına, yıkıma, tahribata, toz ve gaz emisyonuna, zehirli atık üretimi ile yaratılacak geri dönülmez harabiyete, yoğunlaşmış trafiğe karşı duruyoruz." dedi.

ÇEVRE HALKI ONAY VERMİYOR

Hepgül, firmanın ÇED başvurusu dosyasına Darkalı Çevre ve Doğa Gönüllüleri Platformu, İznik Çevre ve Yaşam Platformu, Çocuklar Hepimizin Eğitim ve Öğretimi Destekleme Derneği, İznik Atatürkçü Düşünce Derneği, CHP Orhangazi İlçe Başkanlığı, Orhangazi ve İznik Ziraat Odası, Bursa Çevre Platformu, Kayın Ormanı Derneği ve çevre halkı olarak onay vermediklerini ifade etti.

3. GÖZ HRA



 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--

logo

   E-posta: bilgi(@)ucuncugozgazetesi.com
Tüm hakları Üçüncü Göz Gazetesi adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.